ABOUT NIKA
Nicole Anna Mellor
'Je bent al perfect, inclusief al je imperfecties!'
Jon Kabatt-Zinn
Op 10 juli 1965 zag ik voor het eerst het levenslicht. Mijn land van herkomst is Australië. Mijn geboortestad is Adelaide, Zuid Australië in het zuiden van het Australische continent.
Een gedeelte van mijn tienerjaren bracht ik door in Coober Pedy. Coober Pedy staat bekend als de 'opal capital of the world'. Hier mijnen mensen Opaal, één van de mooiste sierstenen ter wereld, Coober Pedy is echter ook bekend om zijn 'grotwoningen', ondergrondse woningen die in het Engels ‘dugouts’ worden benoemd. Dugouts worden met behulp van ‘tunneling machines’ gemaakt. Complete woningen, winkels, kerken en hotels zijn zo door de jaren heen tot stand gekomen. Deze dugouts zijn bittere noodzaak om de inwoners van Coober Pedy koel te houden tijdens de extreem hete zomers van boven de 50 graden.
In 1983 ben ik naar Nederland verhuisd. Ik heb diverse studies en opleidingen gevolgd, onder andere Culturele Anthropologie, Sociologie (Migratie, Multiculturalism en Ethniciteit), Human Resources en Kwaliteitsmanagement.
Ook op het gebied van mindfulness, focussen en geweldloos communiceren heb ik diverse trainingen gevolgd bij de RIAGG, GGZ centraal, Boeddhistisch Centrum Amersterdam, Eveline Beumkes van Mindful Communiceren en Leven in aandacht (mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh.)
Opleidingen tot mindfulness trainer heb ik gevolgd bij de Autisme Academy, See True en David Dewulf van het Instituut voor Aandacht & Mindfulness. Tevens ben ik lid van de Vereniging van Mindfulness (VVM) en de
Vereniging van MIndfulness Based Tariners Nederland (VMBN).
Verschillende trainingen over autisme heb ik gevolgd bij de Autisme Centraal. Autismeacademie,,Autisme Academy /Autisme Expertise Centrum van Annelies Spek
.Op het gebied van herstel en ervaringsdeskundigheid heb ik diverse opleidingen en trainingen voltooid waaronder de TOED en de opleiding tot ervaringsdeskundige.
Spiritualiteit, religies, geloof, mensen in de marge, andere culturen, en gewoontes hebben altijd mijn interesse gehad. Dit komt mede door mijn opvoeding in Australië en de migrantenfamilie waarin ik ben grootgebracht. Als kind voelde ik mij verbonden met God, het universum, spiritualiteit en mijn voorouders. Ondanks het opgroeien in een atheïstische familie.
Vanaf 1990 werkte ik in diverse functies op het gebied van Human Resources en Kwaliteitsmanagement. In 2015 heb ik mij omgeschoold tot ervaringsdeskundige. Ik heb ervaring opgedaan als woonbegeleider, binnen een FACT-team, als Ambulante Autisme begeleider en op een polikliniek voor mensen met Autisme. Hiernaast ben ik lid van een klachtencommissie van een zorginstelling en neem ik deel aan een cliëntenraad voor mensen met Autisme.
Daarnaast organiseer ik mindfulness bij autisme voor groepen en bied ik individuele ondersteuning aan mensen met autisme.
Eigen ervaring
Ik heb na intensief persoonlijk onderzoek ondervonden hoe mindfulness een verrijking is voor mijn leven. Ik ben ongeveer 8 jaar geleden in aanraking gekomen met mindfulness omdat ik aan chronische pijn in mijn rug en nek leed. Ik heb toen een training gevolgd Mindful Based Stress Reduction (MBSR) waarbij de theorieën van Jon Kabat -Zinn, de basis vormde. Ik kreeg veel stof aangereikt, maar merkte dat ik het moeilijk vond om thuis de meegegeven stof eigen te maken.
Daarna heb ik mij vooral gericht op mindful bewegen (yoga). De yoga oefeningen vond ik een goede manier om mijn lichaam lening en in balans te houden. Tijdens een therapie die ik volgde vanaf 2013 ben ik weer in aanraking gekomen met mindfulness. Mindfulness was één van de vier vaardigheden die werd aangeboden om emoties beter te leren reguleren, stress te reduceren en meer evenwicht te brengen in het leven. Ik merkte dat deze oefeningen mij goed deden. Ik begon eindelijk te leven in plaats van te overleven. Ik had het geluk om ondersteund te worden door een psychotherapeut die mindfulness beoefende in de traditie van Thich Nhat Hanh, en meditatie in haar dagelijkse leven toepaste. Het was voor haar een manier van leven. Dit was te merken aan de manier waarop zij vorm gaf aan de oefeningen en behandeling. Het was compleet anders dan wat ik had ervaren tijdens de MBSR-training.
Mindfulness was één van de vier vaardigheden die werd aangeboden om de emoties te reguleren, stress te reduceren en meer evenwicht te brengen in het leven.
Zoals Jon Kabat-Zinn ook schrijft ‘Meditatie (mindfulness) is een levenskunst, een methode die het mogelijk maakt te genieten van en vredig aanwezig te zijn bij alles wat je doet, waar je het doet iedere dag weer.’
Hoe heb ik mindfulness mij eigen gemaakt?
Ik begon eerst op activiteiten die ik dagelijks deed te focussen, ze te doen met aandacht, bijvoorbeeld tijdens het haren wassen. Daarna ben ik bijvoorbeeld thee gaan drinken in aandacht. Ik kreeg de opdracht om overdag te gaan wandelen in aandacht. Tegenwoordig begin ik standaard mijn dag met een korte meditatie van minimaal 5 tot 10 minuten. Daarna drink ik een kopje koffie in stilte en met aandacht.
.
Het verlangen groeide sterk in mij om meer over mindfulness te weten te komen. Door de psychotherapeut, een ervaren mindfulness beoefenaar, werden boeken uit diverse stromingen geadviseerd, zoals van
Jon Kabat -Zinn, Anselm Grün, Thich Nhat Than en Edel Max. Boeken die zij bij mij goed vond passen. Ik heb diverse boeken gelezen van deze beoefenaars en schrijvers waardoor ik vooral meer kennis en inzicht kreeg in mindfulness en meditatie. Daarnaast ben ik mij verder gaan verdiepen in mindfulness en heb boeken gelezen uit diverse stromingen die mij door andere gelijkgestemden werden aangereikt. Zie boeken op de boekenpagina.
Tijdens deze periode ben ik in een klooster geweest waar er werd geleefd in stilte en Christelijke meditatie werd aangeboden. Hier heb ik mij ook in de Christelijke meditatie verdiept.
Na het afronden van de therapie merkte ik dat het lastiger was dan ik had gedacht om mindful door het leven te gaan. Ik zocht naar meer manieren om mindfulness in mijn dagelijkse leven toe te passen.
Hierdoor ben ik bij diverse retraites geweest waar ik dagen en weekenden doorbracht in aandacht en stilte. Tevens heb ik verschillende cursussen gevolgd. Ik merkte dat oefenen in een groep mijn eigen beoefening ondersteunt.
Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een mediatiegroep, bij mij in de buurt, die bij mij paste. Ik ben aangesloten bij een mindfulnessgroep (sangha) van Leven in Aandacht die oefent in de traditie en het gedachtengoed van Thich Nhat Hahn. Deze groep ondersteunt mij vooral om dagelijks te oefenen en mijzelf te voeden. Ik voel mij daar ook volledig gesteund.
Hoezo Autisme?
Nadat ik een therapie in de GGZ had afgerond in 2015, was het advies om een diagnose traject voor autisme te doorlopen. In 2016, heb Ik ook de diagnose autisme gekregen.
Ik was ook bezig mij om te scholen en volgde een opleiding tot ervaringsdeskundige. Na deze diagnose en opleiding ben ik heel bewust met mensen met autisme gaan werken.
Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heb ik een mindfulness training voor volwassenen met autisme gevolgd. op basis van de methodiek van Annelies Spek.* Hier heb ik meer inzicht gekregen in hoe mindfulness mij en andere mensen met autisme kan ondersteunen om met problemen en aandachtspunten waar ik en andere mensen met Autisme tegen aan lopen.
Na deze training was er voor de meeste mensen geen vervolg (groep) maar wel behoefte om verder te oefenen in een groep. Hierdoor is het idee ontstaan om mindfulness bijeenkomsten te organiseren voor mensen met autisme. Vervolgens heb ik een opleiding tot autisme mindfulness trainer voor mensen met autisme voltooid bij de Autisme Academy van Annelies Spek.
Inmiddels heb ik een basis opleiding tot mindfulness trainer bij See True afgerond in 2020. Ik ben nu bezig met de vervolg trainersopleiding bij See True . Tevens ben ik lid van de vereniging van mindfulness, VVM. Naast mindfulness bijeenkomsten organiseren wil ik graag ook mindfulness trainingen geven aan mensen met autisme. Daarnaast bied ik ook individuele mindfulness coaching aan.
Autisme Ervaringsdeskundige
Nika Mellor
Wat cliënten over mij zeggen
'Theedrinken vind ik een hele prettige en fijne meditatie oefening. Ik vindt heel bijzonder hoe Nika ze rust uitstraalt. Ik denk dat de mindfulness oefening mij onwijs kunnen helpen en brengt mij rust.
Farfalina - deelnemer workshop en mindful wandelen