top of page

Corona en omgaan met stilte

Vandaag toen het nog mogelijk was, hebben wij met een kleine groep mensen gewandeld in Park Schothorst in Amersfoort. Wij houden minimaal anderhalf meter afstand van elkaar in verband met de Corona Virus.


Het weer was prachtig. De zoon scheen volop. Wij beginnen altijd met een warming up, rek- en strekoefeningen een aandacht geven aan onze lichamelijk pijn. Daarna bijna een uur in onze gewone tempo gewandeld in stilte. Vervolgens samen een kopje theegedronken en iets lekkers gegeten met aandacht in stilte.


Wij hebben stilgestaan bij onze innerlijke stilte. Hoe meer gehaast, hoe meer wij moeten, hoe meer lawaai in ons hoofd. Herkenbaar?


De harde stem in je spreekt luid en wil van alles van je, van alles doen en van alles wat er nu niet is. Er moet altijd iets gedaan worden. Deze harde stem kijkt naar wat er moet zijn maar niet naar wat er al voor goeds is in je leven.

Herken jij de harde stem in jezelf?

Ik wel. Ik ben altijd bezig. Althans ik was altijd bezig. Ik kan niet stil zitten. Lange tijd kon ik niet genieten van een boek of een serie op televisie. Zoveel moest ik van mezelf. Een goede partner zijn, perfecte moeder, uitstekend werknemer. Harde werker. Als ik niets deed voelde ik mij gewoonweg schuldig. Tegenover de harde stem is er een zachte stem.


De zachte stem is okay met hoe het nu is. De zachte stem kan vrede vinden met het nu-moment. De zachte stem heeft waardering voor de dingen die er al zijn in het leven, in jouw leven.

Tijdens de wandeling hebben wij aandacht voor het nu-moment gehad. Door juist waardering te hebben voor minimaal één ding die wij tegenkwam tijdens de wandeling.

De ene had waardering voor de geit met een baard, de ander voor de zonneschijn, de natuur, weer iemand anders genoot van de vogels en een struik dat in de bloei was.


Vanuit de stilte kun je kijken naar de wereld zoals hij is. Stilte is vrij van oordeel en van moeten. Stilte geeft ons de kans te ontspannen met de realiteit van plezier, pijn of angst voor de Corona virus, maar ook met vreugde en verdriet, hoop en waanhoop.

Stilte is er altijd…….het valt alleen vaak niet op omdat onze aandacht wordt afgeleid door geluiden en gedachten. Onder de geluiden en gedachten kun je de stilte voelen als je goed luistert. Luisteren naar de stilte, zo makkelijk is dat niet.

Hoe zorg jij dat je goed luistert? Laat mij dat weten.


1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Apr 01, 2020

Wil jij een reactie hier plaatsen...dat vind ik wel prettig!

Like
bottom of page