top of page

Ook ik vergeet weleens wat!

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2020

Vergeet jij ook weleens dingen als je gespannen bent? Of wanneer je nog geen routine in iets hebt? Ik wel, blijkbaar.

Maandag was het zo ver. Ik zou voor het eerst in mijn woonplaats Amersfoort een workshop mindfulness geven voor mensen met autisme. Ik heb de zondag daarvoor de hele dag zitten werken aan hoe ik de eerste bijeenkomst zou indelen, met welke oefeningen ik mensen wilde laten kennismaken e.d.


'Zo kort van tevoren?', hoor ik je al denken? Ja, ik was er maanden van tevoren al mee bezig, maar toch lukte het mij niet om concreet iets op papier te zetten, wat ik wilde gaan doen en waarom ik dat wilde gaan doen. Ik verzande, zoals zo vaak, in teveel details. Ik kon mijn gedachten niet structuren; de bijzaken van de hoofdzaken niet onderscheiden. Ik verslond boeken en zocht naar artikelen op het internet, maar toch, het wilde maar niet lukken. De volgende dag was het al maandag, dus er zat behoorlijk wat druk op de ketel.


Ik peinsde er verder over na…hoe zorg ik zelf dat ik mindful blijf? Het zit hem niet in allerlei cursussen volgen, maar juist in de kleine dingen die ik iedere dag kan doen in aandacht. Bijvoorbeeld dingen ik dagelijks doe zoals eten, drinken, lopen, tandenpoetsen, haren kammen, etc.


Geweldig om zulke ideeën gelijk te integreren in de mindfulness workshop. Er kwamen deelnemers die al bekend waren met mindfulness, maar er waren ook mensen die er helemaal nog nooit iets aan hadden gedaan. Iedereen verwachtte er baat bij te hebben. Of mensen in hun omgeving dachten dat ze er mogelijk iets aan zouden kunnen hebben.


De maandag was er al snel en de deelnemers kwamen langzaam maar zeker binnen. Ik had de stoelen al in een kring klaargezet en iedereen nam plaats zodat de bijeenkomst kon beginnen. Wij hebben toen thee in aandacht en stilte gedronken, een appel gegeten met aandacht, gezeten in aandacht en een loopmeditatie gedaan. Gewone dingen die wij allemaal dagelijks doen. Eten, drinken, zitten en lopen. Door de zenuwen ben ik echter helemaal vergeten te vertellen hoe ik mindfulness zelf toepas in mijn dagelijkse leven. Ook niet de link gelegd met Autisme. Weer zoiets vergeten als ik nog geen routine in iets heb. Niet echt mindful, maar wel menselijk.


'Het zit hem niet in allerlei opleidingen en cursussen volgen, maar juist in de klein dingen die ik iedere dag doe, maar dan wel in aandacht.'


Een andere simpele vaardigheid dat bewuste aandacht of mindfulness heet, is bijvoorbeeld je te concentreren op je ademhalen. Want ademen is iets wat je de hele dag door doet. Maar, wat is dat, bewuste aandacht en ademhaling? En wat zijn daar dan de positieve effecten van?


Een mooie oefening en voorbeeld...

Je kunt je focussen en concentreren op je ademhaling, vanuit je buik, door je neus in- en uit ademen. Door langzaam en diep adem te halen wordt je er van bewust wat je allemaal kan doen met je ademhaling, maar je ziet ook wat het allemaal doet met jou. Je kunt er een dieper ontspanning door ervaren en daardoor meer aandacht voor het huidige moment hebben, het ademen en alle prachtige om je heen.

Het is doorgaans heel normaal dat je afgeleid wordt door de geluiden in de hal, buiten of door de gedachten die op dat moment door je hoofd heen razen. Dan is het juist weer de kunst om met dat besef tegen jezelf te kunnen zeggen, 'ik word afgeleid' en dan weer terug te keren naar je ademhaling en de ritme van je ademhaling weer te volgen. Je brengt opnieuw je aandacht naar je ademhaling en het huidige moment. Je bent niet bezig met gisteren en ook niet met wat je straks gaat doen. Jij bent volledig in het hier en nu.


Natuurlijk lukt dat niet na één workshop, mindfulness is oefenen, oefenen en nogmaals oefenen. Het liefst met andere mensen die je kunnen ondersteunen om mindful te leven. Maar daar meer over in een volgende blog.


Hoe zorg jij dat je mindful blijft? Ik ben benieuwd wie tips voor mij heeft. Alvast bedankt voor je reactie!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page