Wat is de reden dat Autisme in Balans mindfulness wil aanbieden aan mensen met autisme?
Uit reacties van mensen die mindfulness trainingen of coaching hebben gevolgd, concludeer ik dat mindfulness mensen met autisme heel veel kan brengen en betekenen in het dagelijkse leven. Net zoals andere mensen natuurlijk.
Ik heb zelf na intensief onderzoek ondervonden hoe mindfulness een verrijking is van mijn eigen leven. In 2005 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met mindfulness. Ik leed aan chronische pijn echter ik voelde mij te jong nog om er te 'moeten leren leven' zoals mijn huisarts dat tegen me zei. Ik heb toen een Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training gevolgd waarbij de theorieën van JON KABAT-ZINN* de basis vormde. Er werd veel stof aangeboden, maar ik merkte dat ik het moeilijk vond, om eenmaal thuis, de meegegeven stof te oefenen en eigen te maken.
Lange tijd heb ik geen aandacht meer aan mindfulness besteed. Ik richtte mij vooral op yoga, voornamelijk omdat dit voor mij een goede manier was om mij lenig te houden en in balans te blijven. Tijdens een therapie in 2013 ben ik weer in aanraking gekomen met mindfulness en meditatie. Mindfulness was één van de vaardigheden dat werd aangeboden omdat het een goede methode is om emoties te reguleren, stress te reduceren en meer evenwicht te brengen in het leven. Wat ik opmerkte was dat de oefeningen mij goed deden. Ik begon eindelijk te leven in plaats van overleven, kreeg zelfs na lange tijd weer zin in het leven en om te blijven leven. Ik had ook het geluk om gecoacht te worden door een psychotherapeut die mindfulness en meditatie in haar dagelijkse leven toepaste. Het was voor haar een manier van leven en erg voelbaar.
Thuis begon ik met kleine aandachtsoefeningen, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen, het eten, drinken en wandelen. Standaard begon ik mijn dag met een korte meditatie van een paar minuten. Ik kreeg de opdracht om overdag te gaan wandelen in aandacht. Tijdens deze intensieve periode van therapie ben ik tevens naar een klooster geweest waar ook Christelijke meditatie werd aangeboden. Gedurende mijn tijd daar heb ik mij ook in de Christelijke meditatie verdiept.
Het verlangen groeide sterk in mij om meer over mindfulness te weten te komen. Ik heb diverse boeken gelezen vanuit de diverse stromingen die mij door de psychotherapeut werd aanbevolen omdat zij van mening was dat ze goed bij mij paste. Het ging om schrijvers zoals Edel Max, Thich Nhat Hahn, Anselm Grün en Pema Chodron. Zie boekenlijst...
Mindfulness was één van de vaardigheden die werd aangeboden tijdens de therapie omdat het een goede methode is om emoties te reguleren, stress te reduceren en meer evenwicht in het leven te brengen.
Na het afsluiten van de therapie merkte ik weer dat het lastiger was dan ik dacht om mindful door het leven te gaan. Ik zocht naar manieren om mindfulness in mijn dagelijkse leven toe te passen. Ik ben onder andere meer gaan lezen en zocht naar een meditatiegroep, bij mij in de buurt, die bij mij paste. Tevens heb ik aan diverse retraites deelgenomen en een klooster bezocht waar ik dagen in 'stilte' en 'leven in aandacht' doorbracht. Daarnaast heb ik verschillende cursussen gevolgd. Maar wat mij vooral hielp om dagelijks te blijven oefenen was om me aan te sluiten bij een groep van 'leven in aandacht' gebaseerd op de gedachten goed van Thich Nhat Hahn. Ik voel mij daar gesteund in mijn beoefening.
Ondertussen had ik mij ook ongeschoold tot ervaringsdeskundigen en kreeg zelf de diagnose Autisme. Hierna ben ik heel bewust met mensen met autisme gaan werken.
Binnen de Geestelijk Gezondheidszorg (GGZ) heb ik een training 'Mindfulness voor mensen met Autisme' gevolgd van Annelies Spek*.
Wat ik regelmatig vernam van cursisten die een mindfulness training hadden gevolgd was dat er veel technieken en vaardigheden werden aangeboden. Soms lukte het om de training te voltooien maar er worden zoveel vaardigheden aangeboden dat mensen na een acht weekse training geen keuze uit de oefeningen kunnen maken en weinig idee hebben hoe ze verder vorm kunnen geven aan mindfulness in het dagelijks leven. Zowel thuis als op het werk. Ze missen daarbij ook de noodzakelijke structuur en ondersteuning die de wekelijkse bijeenkomsten garanderen.
Thuis is het dus een hele kunst om te blijven oefenen. Zelfs als het gaat om maar één oefening of vaardigheid. Door het oefenen zorg je ervoor dat jij je bewuste aandacht steeds ontwikkelt zodat het je meer kan opleveren in je dagelijkse leven. Daarom kijk ik samen met de deelnemers wat haalbaar is thuis in plaats van veel onbruikbare oefeningen en informatie aan te bieden.
Comments